петък, 13 ноември 2015 г.

Добрите идеи променят света



Кандидатстване за участие в Работилница за бъдещето на научните библиотеки
петък, 4 декември 2015, 10.00 ч.
Гьоте-институт, Будапеща 1, София

В променящото се общество научните библиотеки са изправени пред огромни предизвикателства. На разположение са все повече медии в дигитална форма, променя се начина на четене, научното изследване се извършва все повече в мрежа и т.н. Под научна библиотека ние разбираме националната библиотека, университетските библиотеки, научно-техническите библиотеки, медицинските, с хуманитарна, икономическа, социологическа и всякаква друга научна литература, библиотеките за научни изследвания, специализираните библиотеки.

Какво означават тези промени за работата в библиотеките? Какви са изискванията към сътрудниците в библиотеката, как могат да отговорят на тези изисквания, като професионалсти да бъдат в крак с новото? Как могат да бъдат спечелени партньори за предстоящите задачи?

Искаме да дискутираме по всички тези въпроси с библиотекарите, със служители в сродни институции и други интересуващи се в една работилница за бъдещето. Като ползваме постигнатото в дискусиите, ние искаме да разкрием възможности за сътрудничество и съответни предложения на Гьоте-институт за квалификация през следващите години.

Организатор на срещата е Гьоте-институт България, модератор ще бъде господин д-р Франк Зелигер, директор на библиотеката във Висшето техническо училище във Вилдау. Той ще открие срещата с въвеждаща лекция, след което участниците ще се срещнат в работни групи, за да обменят идеи. В края на деня участниците ще имат възможност да общуват директно с д-р Зелигер. През целия ден на разположение на дискутиращите ще бъдат две преводачки.

Ако тези въпроси Ви интересуват, моля, кандидатствайте за участие, като ни напишете причините, поради които искате да участвате в тази работилница за бъдещето на научните библиотеки и също накратко опишете сегашната си професионална  дейност, до сряда, 18 ноември, на следния имейл адрес: bibl@sofia.goethe.org.

С поздрави
Андреа Белафи

Няма коментари:

Публикуване на коментар