понеделник, 17 октомври 2016 г.

Разговор за книгата с проф. Бенбасат



МАЙСТОРСКИ КЛАС:

КНИГАТА И КНИГОИЗДАВАНЕТО МЕЖДУ ПЕЧАТНАТА СТРАНИЦА И ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА

Лектор: проф. д-р Алберт Бенбасат

Майсторският клас на проф. Бенбасат има за цел да развие теоретичните познания и практическите умения на студентите от бакалавърската и магистърската степен на УниБИТ в областта на книгата, книжния и медийния бизнес в условията на съвместно съществуване и взаимно преливане между „аналоговата” и дигиталната среда; между писмената, печатната и аудиовизуалната форма на комуникация. 
Майсторският клас ще се състои от 5 открити лекции, които ще се провеждат през седмица в рамките на семестъра. След всяка лекция, която е с продължителност един астрономически час, ще има кратка дискусия с участниците. Занятията ще приключат с Кръгла маса (семинар) по проблемите, които са разглеждани по време на Майсторския клас.
На всички студенти от бакалавърската и магистърската степен, които са участвали в повече от половината занятия, както и в Кръглата маса, ще се издаде Сертификат от Ректора и ръководителя на Майсторския клас.


 Програма на Майсторски клас „Книгата и книгоиздаването
между печатната страница и глобалната мрежа”:

Тема 1:
Книга и комуникация. Книгата в системата на медиите. Формиране и еволюция на медийната система в модерното и постмодерното общество. Книгата/медиите като средство за манипулация. (8 ноември, зала 213, 16.00 часа);
 
 Тема 2:
Книжното триединство: дух–тяло–стока. Културата на книжната направа. Ролята на институциите, свързани с културата на книгата: издателство, библиотека, книжарница. (15 ноември, зала 213, 16.00 часа);

Тема 3:
Масова комуникация, масова култура и масова книга. Книгата между бизнеса и духовността. Традиции и иновации в системата на печатното и дигиталното. Подлистникова, сериална, таблоидна, медийна литература. От интернет към Гутенберг.  (22 ноември, зала 213, 16.00 часа);

Тема 4:
Интелектуална собственост и авторско право в печатния и глобалния свят. Интелектуално пиратство и плагиатство. Съществува ли „култура на безплатността”? Проблемът „гугълство”. Дигитализация – но на каква цена?
(29 ноември, зала 213, 16.00 часа);

Тема 5:
Книгата и книгоиздаването във виртуалния свят. Трансформационни процеси в творческите, потребителските и бизнес нагласите на обществото. Самоиздаване, самопубликуване, „фенфикшън”, „блоук”; „фейсбукари”, „влогъри” и др. п. Книгоиздаването, четенето и новият дигитален морал (6  декември, зала 213, 16.00 часа).

Лекциите ще се проведат в УниБИТ 1 - София, 
бул. Цариградско шосе 119, зала 213.
 ВХОД СВОБОДЕН
За повече информация: v.zagorov@unibit.bg

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна идея! Браво, Бари! Жалко, че не съм в София. Щях да бъда на всяка твоя лекция... Видя ли, че и "свободата" има значение? Ако съвпадне някое мое връщане в БГ - ще участвам на драго сърце.

    ОтговорИзтриване