събота, 9 декември 2017 г.

Богатството на книгите или необикновената история на една дигитализирана муха.

Книгите са съкровищниците на човечеството - те съхраняват неговото минало и гарантират неговото бъдеще. Колко дискриминативно, би си помислила една муха. "Би", защото Съдбата беше предначертала и преброила дните ѝ. Доволно преяла с едно кристалче захар, паднало от скромната закуска на библиотекаря, тя кацна на дигитализиращата машина и ФРАС, запечата себе си в аналите на историята.

Горенаписаното е по действителен случай, но трябва да се чете като художествена измислица. При написването на този материал не пострада нито едно животно, случката с мухата не се брои! Тя беше отдавна размазана и документирана!


Булгаков Ф. И. Иллюстрированная история книгопечатания и типографского искусства : Т. 1 : С истории изобретения книгопечатания по XVIII век включительно. - СПб., ценз. 1889.
Източник: http://elib.shpl.ru/ru/nodes/113-bulgakov-f-i-illyustrirovannaya-istoriya-knigopechataniya-i-tipografskogo-iskusstva-t-1-s-istorii-izobreteniya-knigopechataniya-po-xviii-vek-vklyuchitelno-spb-tsenz-1889#page/32/mode/inspect/zoom/8
 Послепис: когато празниците се смилят над свободното ми време, ще анотирам за вас този великолепен труд по история на книгата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар