сряда, 31 декември 2014 г.

2014 година и животът ми с книгите. Фоторазказ!


Зимата на 2014 година мина спокойно, празнувахме всички възможни празници, ползотворно ползвахме творческия си отпуск. После изпитахме студентите и зимата си отиде. Пролетта започнахме с обичайното събитие, което доц. Парижкова организира по повод Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Наградихме студентски есета и плакати и връчихме за четвърта поредна година наградата за принос в областта на науките за книгата - Четящият човек!

Ректорът проф. Стоян Денчев връчва приза на проф. Алберт Бенбасат.

Наградихме професорите Алберт Бенбасат и Яни Милчаков, а за приноса й в стимулиране на четенето с приза беше отличена и Гергана Турийска. Аз избрах наградите - ценни български издания! Още съжалявам, че след като ги открих, не успях да ги запазя за собствената си колекция. Тук можем да се отплеснем на тема библиофилия и библиомания, но има още много неща за разказване.
В рамките на събитието с колегата Камелия Планска представихме изложбата "Сред сенките на книгите", която акцентира върху нерадостната съдба на хиляди томове, които изчезват ежегодно.
Неуспешен ден за търговците, нерадостен ден за книгите - захвърлени под дъжда.

Пролетта започна ударно с посещение с научноизследователска цел във вечния град - Рим. Повярвайте ми, там има какво да се научи за книгата и нейната история. Като започнеш от уличните сергии, на които можеш да откриеш редки и ценни издания дори от XVI век, и приключиш с музеите, изложбите и библиотеките - безценна информация за всеки хуманитарист. 

Ако, търсиш нещо ценно, просто се оглеждай за пергаментовите подвързии на печатните книги от епохата на ръчната преса.

За нас изключително ценно беше посещението в университета Сапиенца и в Biblioteca Universitaria Alessandrina, в която се пазят изключително ценни образци на книжовната култура. Запознахме се с работата на колегите, колекцията и възможностите за достъп до документалните съкровища на Италия. Това са само част от ценните книги, до които успяхме да се докоснем.

В читалнята за редки и ценни издания.
 Европа, Африка и Азия на титулната страница на Theatrum Orbis Terrarum
Първият модерен атлас - Theatrum Orbis Terrarum, издадена в Антверпен, 1570 г.
 Ръкописен зооложки албум.
 Репродукция по гравюрата на Албрехт Дюрер - "Носорог" (1515). Цветовете са възпроизведени по описание на "очевидец".

Не по-малко ценна информация за миналото на книгата намерихме и в музея на Ватикана, където са "прибрани" наистина неописуеми съкровища. Видимите само създават шок за сетивните възприятия, не мога да си представя тези, които са под ключ.

Статуя на жреца Удяхоресни - 27 династия. Мощната магия на текста може да бъде обезвредена чрез поругаване.

 Хермес-Анубис и Васил-Васил - елинистично египетско изкуство от епохата на Птолемеите - III век пр. хр.
 Египетски жрец с папирусов свитък на коленете.
 Поетеса.
 Саркофаг със скулптурни групи, изобразяващи мъже и жени със свитъци в ръце. Средата на III век.
Римската мемориална скулптура подчертава професионалния живот на покойния, което показва, че саркофага е на представител на интелектуалния или творческия елит.
 Поетеса.
 Клио - музата на историята води своите записки и никога не забравя!
Накрая и ние взехме, че показахме върху какво работим. Представих смелата си теза относно мистификациите, свързани със славянското кирилско книгопечатане във Венеция през XVI век. По-късно ще кача текста.
После отново стана топло! Книгите ме преследваха дори когато исках да си почина.
С колегите преминахме обучение по дистанционно преподаване, което аз водих. 

 После взех, че се хабилитирах - след продължителни "мъки" :)
На публичната ми лекция даже публика се събра...
Раздавах и автографи :)

Отново стана време за изпити и отново не мина без процедура по "обезоръжаване".

После настъпи време за море и със семейството тръгнахме на път. Посетихме дивия, чутовен гръцки полуостров Пелион - родината на кентаврите. Беше хубаво, забавно, интересно. Там открих и най-старата библиотека в Гърция, която е поставила началото на възраждането на милите ни южни съседи.
Библиотеката е в отлично състояние, а за безценната памет на гръцкото общество се полагат завидни грижи.
Как летуват младите учени, и застаряващите...

После дойде септември и настъпи време отново да се захванем за работа. С колегата Добри Бояджиев посетихме Антверпен и участвахме в годишната конференция на Society for the History of Authorship, Reading and Publishing. Представихме нашия проект за географска информационна система, която осигурява информация за българската история на книгата в периода от Освобождението до Независимостта (1878-1908). Слушахме много интересни доклади на тема книга и религия, срещнахме интересни хора, научихме нови неща.

 Колегите проявиха интерес към работата ми, но кирилицата бързо го уби:)
Монографията ми беше представена по време на дискусия за историческите изследвания на книгата извън англо-американския свят.
Проектът ни също предизвика интерес...
породи много въпроси...
и ни обнадежди, че сме в крачка със световните научни тенденции.

Останахме впечатлени от организацията на конференцията и от множеството  различни мероприятия, организирани от домакините. Присъствахме на изложба на нестандартни издания - Power Print.
Домакин на изложбата беше Академията за изящни изкуства.
 Книги без текст!
 Книги, изискващи участието на "читателите". В едната имаше хапчета, които да ти "оправят" настроението.
 Книга - маска.
Книга, "подвързана" в бутилка и др.
През декември организирахме първата конференция на Лятна академия за управление на знанията, която премина изключително успешно.

Накрая на годината получихме дипломите си за академични звания и длъжности - добър завършек на една добра година. Плановете за следващата са начертани, дано и годината да оправдае очакванията ми.
Дипломата ми за академична длъжност доцент.
Ректорът ми даде думата, май малко се разчувствах, но моментът беше наистина важен за мен.
Днес е последният ден от една, както се вижда, динамична и интересна година.

ЧЕСТИТА НОВА 2015 ГОДИНА!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар