сряда, 15 юли 2015 г.

Странджа, тук дните минават бързо

На път за поредната скътана сбирка от книги. На преден план с жълтата тениска нашият гид - Горан Стефанов, етнолог от музея в Малко Търново
Път, прах, мръсотия и ценни книги. Принципно, поне на теория, несъвместими неща. Тази седмица групата на Библиодетективите от УниБИТ тръгна да изследва нови непознати територии. Посетихме селата Стоилово, Граматиково, Заберново, Калово, които ни разкриха своите тайни. Проучихме читалищни и църковни сбирки, говорихме с местните хора. Зад всеки ъгъл имаше изненада, приятна и …, не чак толкова.
Благодарение на общите ни усилия, националната библиография се сдоби с няколко редки книги, останали извън полезрението на зоркия й поглед. Беше направена повторна проверка в София на събраната библиографска информация, след която можем да заявим, че сме си свършили добре работата. Открихме много ценни екземпляри от религиозна литература, които са допринасяли за разпространението на християнската вяра.
Студенти работят в библиотеката на с. Граматиково
Една от новите ни приятелки тук, сподели с нас следното: „Трябва да призная, че ми беше много приятно да се запозная с хора като вас – толкова различни, лъчезарни, изпълнени с идеи и желание за изследване на непознати територии“.
Дните на изминалата, а и на новата седмица, бяха и са изпълнени с много приятни емоции, нови срещи, запознанства и сериозна изследователска работа. В свободното си време всички ние открихме красотата на Странджа, част от която споделяме с вас.
Благодарим на екипа и колегите си в София за подкрепата, която ни оказват!

Няма коментари:

Публикуване на коментар