понеделник, 6 юли 2015 г.

~Библиодетективи~


„Хората престават да мислят, когато престанат да четат“
Дени Дидро (Читалня 6 на НБ „Иван Вазов“, Пловдив)


Ранно ставане, много емоции, ранно тръгване за Пловдив. Така започна приключението на „Библиодетективите“ от УниБИТ, организирано по проект „Научноизследователска експедиция за попълване на българската ретроспективна библиография – Малко Търново 2015 г.“ Едно усмихнато пътуване за екипа в състав: доц. д-р Васил Загоров, гл. ас. д-р Пламена Златкова, докторант Йови Лулов и студентите от специалност „Библиотекознание и библиография“ – Борислава Борисова, Илияна Камбурова, Пенка Караиванова, Десислава Жикова, Марияна Матова, Тинка Иванова. 
Тръгването беше точно по график, с малко закъснение от 26 минути, но това е заради фотосесията

Книжовност, култура, история – с това се запозна групата в града под тепетата. Колегите от Пловдивската народна библиотека „Иван Вазов“, със специалното съдействие на директора й Димитър Минев, помогнаха на студентите от УниБИТ да се запознаят с анатомията на  едно гигантско книгохранилище, с национално и регионално значение. Двучасовият тур из дебрите на библиотеката разкри за бъдещите библиотекари работата на техните колеги, ангажирани с нелеката задача да осигурят бърза, адекватна и леснодостъпна информация за читателите. Отделът за редки и цени книги, дигитализационният център и читалните направиха огромно впечатление на цялата група.
В дигитализационния център
Директорът на библиотеката  НБ "Иван Вазов" Димитър Минев изпраща групата на библиодетективите
 Беше организирана специална беседа за родното и пловдивското книгоиздаване в Къщата-музей на Христо Г. Данов. Въпреки поразяващото слънце, ентусиазираните студенти изкатериха 50-те юбилейни стълби до малкия палат на „книжаря, който наричаха министър“. Гл. ас. Иванка Митева запозна групата с историята на значимия български възрожденски книжар и издател. Разкривайки единствената по рода си експозиция в България, свързана с книгоиздателското изкуство, тя покани студентите на УниБИТ да обърнат повече внимание в своите курсови и дипломни проекти на богатата сбирка на музея. Родиха се нови красиви идеи за съвместно сътрудничество.
Гл. ас. Иванка Митева разведе групата из къщата на Данов

А после, после още път до крайната, начална точка на експедицията – Малко Търново, кротко полегнало в дивите гори на Странджа планина. Утре ни чака много работа. Грешка, утре ни чака много интересна работа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар