четвъртък, 9 юли 2015 г.

Тъгата и щастието на библиофила


През ден трети голямата ни детективска група се раздели на вече познатите ви два отряда  – „Бели кукери“ и „Библиостранджари“. Първите се отправиха към читалищната библиотека в село Звездец, а вторите - към църквата „Успение Богородично“ в Малко Търново.
 
Село Звездец ни посрещна с усмивка и спокойствие
Още с появата на „Белите кукери“ в Звездец, запалихме любопитството на местните хора. Те не можаха да скрият интереса си от появата на служебния автомобил на УниБИТ с младите „Библиодетективи“ и упорито се взираха в надписите по вратите и капака. След ентусиазма от откритията ни през първите работни дни, вчера останахме малко разочаровани – оказа се, че във фонда на библиотеката липсват издания от интересуващия ни период. Затова, се обединихме с екипа на „Библиостранджарите“, които получиха уникалната възможност да се запознаят с книгите, част от колекцията на църквата в Малко Търново „Св. Успение Богородично“. 
Д-р Златкова, Борислава Борисова и Марияна Матова работят с църковната сбирка
Към тях се беше присъединил и медиевистът доц. Ангел Николов. Сред книгите те откриха 38 български богослужебни издания, за 12 от които е необходимо допълнително библиографско проучване от нашия координатор в София Лилия Рангелова. Очакваме с нетърпение да разберем какво ли ще ни каже тя. Направихме важни изводи за библиографирането на религиозни текстове в България. Дали пък не сме пред прага на откритие?

Екип: Библиодетективите





Няма коментари:

Публикуване на коментар