вторник, 7 юли 2015 г.

Тайните на Странджа



Музеен комплекс Малко Търново

Ден втори от нашата експедиция стартира още по-вълнуващо от първия, с прекрасни емоции и лека закуска. Приключението започна в 10 часа, с пътешествие във времето, осъществено с любезното съдействие на Исторически музей Малко Търново и на нашия персонален гид Горан Стефанов. Запознахме се с историята и обичаите, които се срещат само в малкотърновско и региона на Странджа. Особено впечатление на цялата група направиха залъгалките за деца, които са използвали древните траки (още едно доказателство за креативността им). Техните светилища, нестинарството, култът към бога Слънце, който е съхранен и до днес, са запазени във фолклорните песни и обичаи. Приказките и реалността се преплитат в историите, които се разказват за небезизвестните "долмени" – огромни плочи, криещи безброй "богатства", отваряме скоба, за да кажем, че те трябва да бъдат тема на следващи проучвания, затова с тях ще спрем дотук.


За по-голяма ефективност екипът се раздели на две групи - "Белите кукери" и "Библиостранджарите"

Под вълшебните звуци на гайда, както и на други инструменти, характерни за региона, обиколихме "Дяковите къщи" и "Попикономовата къща". След обиколката на къщите музеи се захванахме със същинската работа. Само за няколко часа, чрез метода де визу, открихме две изумителни находки – "Часослов" и "Педагогически учебник".


Библиоложките издирвания са много ползотворни

Въпреки малобройните печатни издания, част от фонда на музея, мисията ни беше успешна, което още повече ни мотивира! Открихме и ценни руски богослужебни издания от XIX век, изписани с интересни приписки, свидетели за отминали времена.
Днес се разделяме на две, а какви ще бъдат новите  ни открития ще разберете, ако продължите да следите дневника на приключението ни.

        
Екип: Библиодетективите

Няма коментари:

Публикуване на коментар