четвъртък, 30 юли 2015 г.

Пътят на книгите


Как се формира една книжовна сбирка? Как се разпилява и преконфигурира една колекция от книги? Това са сред най-интересните въпроси за всеки историк на книгата и библиотеките! Църквите в Община Малко Търново поддържат в миналото по отношение на богослужебната книжнина активни международни контакти. Подобна политика за тях е от голямо значение, защото регионът е останал  в пределите на Османската империя до 1913 г. При тези условия църковната книжнина, необходима за ежедневната дейност на християнските храмове, трябва да бъде внасяна отвън. Понякога става въпрос за контакти с утвърдени центрове на православието – Цариград, Москва, Киев. В други случаи книгите пристигат от доста далечни места – Лондон и Ню Йорк. От дарствените надписи, бележките за собственост и приписките става ясно, че църковните книги пътуват във времето от църква на църква и от място на място в зависимост от нуждите на духовните лица и желанията на миряните. Част от тях стават обект на музеен интерес, а други нямат това щастие и са безвъзвратно изгубени в следствие на посегателства и проявен интерес от страна на гастролиращи „библиофили“. Противно на установените клишета за културното значение на книжовните сбирки и библиотечните колекции, наблюденията ни недвусмислено установиха, че във времето те са подложени на динамични процеси, които не са единствено в посока обогатяването и съхраняването на фондовете. Често храмове, строени през първата половина на XIX век не притежават собствени книги, а местните нямат представа за тяхната съдба. Най-често пренасянето им е свързано с ремонтни дейности (Стоилово, Калово).
Ето какви географски книжовни връзки с чужбина откри и визуализира екипът на Библиодетективите при работата си това лято.  Картите са направени в зависимост от настоящото преразпределяне на книгите в различните сбирки. Те са в първоначален вариант и подлежат на допълнителна обработка.




Все още не сме идентифицирали единия от градовете. Снимката с колофона на книгата е по-долу, така че, ако имате възможност, помогнете.

Екип:
Синтез на данните: Борислава Борисова, Илияна Камбурова, Деси Жикова, Марияна Матова, Тинка Иванова;
Анализ на данните: Пенка Караиванова;
Визуализация: Йови Лулов;
Координатор: д-р Пламена Златкова;
Ръководител: доц.  Васил Загоров

1 коментар:

  1. Открих го този град :) Руските онлайн каталози са много добри: http://aleph.rsl.ru/F/BN6V3SV41BC7R8UU46DHMJ5UJ3L565G8K53BC87A5V35NISAH3-00025?func=full-set-set&set_number=014351&set_entry=000001&format=999

    ОтговорИзтриване